Ako sa hrá yoyo?

Ako sa hrá yoyo?

Ako sa hrá YOYO

Yoyo funguje na jednoduchom, no zaujímavom princípe. V základe si stačí navliecť šnúrku na prostredník a prudkým pohybom zápästia pustiť Yoyo smerom nadol, čím sa šnúrka yoya odroluje a v správny okamih ho špecifickým pohybom rukou opäť pritiahnuť naspäť do ruky, kedy sa cestou šnúrka opäť zavinie. 

Zotrvačnosť, ktorá pôsobí na konci šnúrky, ak yoyo čo najprudšie spustíte smerom dole alebo pred seba, umožňuje robiť neuveriteľné kúsky a triky, čím sa yoyo stáva ešte viac návykovým, pretože knižnica trikov je takmer nevyčerpateľná.

Udržiavanie Yoyo

Keďže sa konštrukcia yoya skladá z niekoľkých častí, je dôležité myslieť na to, že sa hračka pri častom používaní opotrebuje. Mechanické časti je potrebné pravidelne čistiť a mazať, aby yoyo vydržalo čo najdlhšie. Hovoríme najmä o ložiskách hračky, ale netreba zabúdať aj na šnúrku, ktorá sa pri hre používa prakticky nepretržite. 

Základné triky s Yoyo

  1. Sleeper
    Základ, ktorý rozhoduje o tom, ako budete vedieť s Yoyom pracovať. Je dobre ho natrénovať čo najlepšie. Princíp vykonávania sleeper triku je v podstate spomínaný v úvode tohto článku.


  2. Walking Dog
    Ak sa naučíte Sleeper, tak ľahko dokážete aj Walking Dog. V čase, keď yoyom švihnete k zemi a yoyo naberie svoju zotrvačnosť, položte yoyo na zem a rukou pohnite smerom dopredu alebo dozadu, čím docielite, že sa yoyo bude pohybovať po zemi spolu s vami.


  3. The Forward Toss
    Yoyo držte v ruke dlaňou smerom nadol. Cieľom je švihnúť Yoyo pred seba, ako na hojdačke a vrátiť ho späť do ruky otočenou dlaňou do hora.


  4. Go around the world
    Podobne ako pri Forward Toss, Yoyo držte v ruke dlaňou smerom nadol, švihnite ním pred seba, no namiesto toho, aby ste ho vrátili späť, pokračujte yoyom v celom kruhu a keď bude yoyo opäť pred vami, vtedy ním potiahnite k sebe a vráťte do ruky, ktorá je otočená dlaňou smerom nahor.

 

Ďalšie triky s Yoyo? 

Odporúčame kanál YoTricks.

Štýly Yoyovania

Ak sa chcete zaradiť do určitej kategórie yoyovania, nezabudnite sledovať štýly, ktoré sú definované podľa spôsobu prevedenia trikov a typu yoya, s ktorým pracujete. S týmito štýlmi sa môžete stretnúť aj na súťažiach, keďže sa jedná aj o oficiálne rozdelenie disciplín.

1A
Najpopulárnejší a základný štýl, na ktorý sa používa Yoyo priviazané šnúrkou o prst. V tomto štýle yoyovania sa používajú tzv. stringové triky. Väčšinou sa používa yoyo typu Butterfly.

2A
Štýl yoyovania, pri ktorom sa používajú obe ruky. Vykonávané triky v tomto štýle sa volajú tzv. loopované triky a tento štýl ľahko rozpoznáte vďaka tomu, že v oboch rukách držíte jedno loopovacie yoyo (yoyo úzkeho tvaru). 

3A
Náročný štýl yoyovania. Jedná sa o rovnaký štýl ako 1A, ale s dvomi Butterfly yoyami.

4A
Yoyovania, pri ktorom používate yoyo, ktoré nieje pripevnené k šnúrke. Na tento štýl sa používa vačšie plastové yoyo, ktoré je odolné, keďže vyhadzovanie yoya spôsobuje aj častý pád na zem.

5A
Tzv. Freehand štýl, pri ktorom nemáte yoyo priviazané o palec, ale na konci šnúrky máte protizávažie, s ktorým môžete robiť ďalšie triky.

Doprava zadarmo

Doprava pri nákupe nad 50 € je do všetkých krajín ZDARMA.

Výmena a vrátenie

Vymeňte alebo vráťte tovar do 99 dní ZADARMO.

Rýchle dodanie

Tovar objednaný do 12.00 máte do 24 hodín doma.

Tovar skladom

99% tovaru máme skladom. Garantujeme rýchle dodanie.

+ ĎALŠIE BENEFITY