9 tipov ako sa nezblázniť z Vianoc

9 tipov ako sa nezblázniť  z Vianoc

Plánuj! 

Ak už teraz vieš, že nič nestíhaš, urob si zoznam úloh a splň aspoň niektoré. Ak máš komu, rozdeľ úlohy.

Zohnať darčeky na poslednú chvíľu nie je vždy šťastná voľba. Potom sa iba pristihneš, že berieš všetko zaradom a minieš dokonca viac než sa dalo. Nehovoriac o tom, že tú kozmetickú kazetu a ďalší vianočný sveter si si už konečne mohol odpustiť.

Namiesto toho radšej zožeň darčekovú poukážku. Väčšina obchodov ich má aj v digitálnej podobe a preto máš šancu sa aj do poslednej chvíle zachrániť. 

 

Nestrápni sa na vianočnej párty

Niektoré veci sa nedajú ovplyvniť, napríklad, ked' sa ti na biele nohavice vyleje fakt dobré víno. Nohavice sa ešte možno budú dať vyčistiť, ale víno je už fuč. Ak si iba myslíš, že vieš spievať, netestuj to na večierku. Na názor sa opýtaj svojich najbližších. Ver, že oni budú najúprimnejší. 

 

Nepreháňaj to s očakávaniami

Videl si v reklame dokonale šťastnú rodinku? Na Instagrame obrovský, prezdobený 2 a pol metrový stromček a pod ním 125 648 darčekov?

Fotku si môžeš urobiť aj ty, no skutočné zážitky prichádzajú práve vtedy, keď niečo nejde podľa predstáv. Každý chce mať pod stromčekom čo najviac darčekov. Samozrejme, že ich môžeš mať aj ty! Zatiaľ čo otec prilepí mašľu na práčku, televízor, ovládač, radiátor a iné veci, ktoré ti daroval nezávisle od Vianoc, ty môžeš zabaliť osobitne každú ponožku a následne ju zabaliť do veľkej krabice od vysávača. Niekedy je to naozaj takto. Tešíme sa z maličkostí. Koniec koncov ponožky potrebuješ a si za ne vďačný. Veľkým balením dodáš dôležitosť tomu, čo je vnútri. 

 

Zábava pod kontrolou?

To je akoby ti niekto povedal "Ponáhľaj sa, ale chod' pomaly a dávaj pozor". Bav sa, ale predpovedaj. Takto je to aj pri šoférovaní. Obklop sa ľuďmi, ktorých máš rád, aby si nemusel nič predstierať. Ak náhodou budeš musieť byť pri nie až tak skvelom svokrovi či švagrinej, nepúšťaj sa do politických ani náboženských tém. 

 

Pitný režim

V zime si naše telo vytvára obranu proti chladnému počasiu a preto sa pocit smädu znižuje a telo nám vytvára dojem, že stačí, ak cez deň vypijeme niekoľko šálok kávy a fľašu minerálky. Ked' je zima, takisto sa aj menej potíme, no viac vody strácame pri dýchaní.

Pamätajte! Alkohol ani káva sa nepočítajú do pitného režimu! Preto ku každému poldeci či rezňu pridajte aj pohár vody :)

 

Hýb sa

Jedz žalúdkom, nie očami! Babka, ani nikto iný, ti nepovie: "nejedz ten koláč!" 

Ak ti toto nestačí, poďme na to matematicky cez slovnú úlohu. Pokiaľ bežne denne prijmeš cca 2000 kalórií a rozhodneš sa, že sa na Vianoce opustíš a nebudeš si nič odopierať, môže to dopadnúť aj takto: dajme tomu, že začneš Štedrým dňom a skončíš Silvestrom, čo je 7 dní prejedania sa. Každý z týchto dní prijmeš aj 5000 kcal a teda 3000 kcal ostáva visieť a čaká na svoje uloženie. Kam? Predsa okolo tvojho pása. Klasické sladké koláčiky sa rovno premieňajú na tuk. Každý deň tak získaš 3000 kcal navyše.

Koľko kíl priberieš, ak jedno kilo predstavuje cca 7700 kalórií? 

Aj ked' to tak možno nevyzerá tento blog ťa nemá ešte viac deprimovať. Preto máme jednoduché riešenie. Hýb sa! 

 

Vypni

Rob rozhodnutia v dostatočnom časovom predstihu. Ak vieš, že niečo robíš každé Vianoce na poslednú chvíľu, prečo nezačať tento rok skôr?

Zozbierať dedkovi fotky do kalendára alebo fotoknihy, a vystáť si 2-hodinovú radu v posledný deň pred strojom na tlačenie, je predsa najlepší spôsob ako ukončiť už tak vydarený rok! Dôležité je, že aj ked' sa to podarilo alebo aj nie, je to čas na tvoj oddych. Ver či never, ani tvoja návšteva nebude chodiť za skrinky a do každej izby kontrolovať ako je upratané. Ak áno, mal by si prehodnotiť, s kým sa stretávaš. 

Zaslúžená dovolenka alebo pár dní oddychu pomôže. Ak chceš mať pocit, že máš viac času, vypni na istý čas svoj mobil a televízor. 

 

Ak sa dá, nebuď sám

Vianoce sú raz ročne tak, ako každý iný deň v roku. Je preto dôležité nebrať sa tak vážne. Prídu dni, kedy budeš chcieť, aby sa to všetko zopakovalo. Preto či si starý alebo máš život pred sebou, rob to, čo ti hovorí srdce presne tak, ako to chceš. Ak máš možnosť, vybehni s rodinou či priateľmi do snehu a všade, kde to len pôjde. Ak si predsa len sám, pomôž ľuďom v núdzi, prihlás sa do nejakej známej zoznamky, alebo chod' na verejné toalety. Tam sám nebudeš.

 

Rozpočet

Ušetri svoju peňaženku a pokús sa niektoré kúpené darčeky nahradiť ručne vyrobenými. Neuveríš, ale hodnota takéhoto darčeka je omnoho vyššia než si myslíš. Upeč nejaké koláčiky, zabaľ ich do priehľadného vrecúška, ozdob mašľou s venovaním a originálny darček s pridanou hodnotou je na svete! Môžeš takisto prehodnotiť zoznam tvojich blízkych a zistiť, že nie všetci známi sú ti až takí blízki.

Ak sa ti po nakupovaní náhodou zvýšili nejaké peniaze, naplánuj si ich využitie, aby si nebol prekvapený. 

Tento blog neukazuje prstom na konkrétnych ľudí. Je to len zveličená šablóna nás všetkých. Vianoce budú presne také, ako si ich spravíme. My všetci z Mushroom.sk si prajeme, aby ste aj Vy počas nich našli pokoj. 

 

Prajeme pokojné, šťastné a zábavné Vianoce!